Det är härligt med kärlek. Så här skämmer jag bort mina nära och kära på Valentin:
Chokladhjärtan och hallonhjärtan. Detta behövs till Chokladhjärtan: 200gr mörk choklad, 200gr smör,
4 ägg, 3dl socker, 2tsk vaniljsocker, 1tsk bakpulver, 3dl vetemjöl, 1msk kakao. Smält chokladen, vispa äggvitorna fluffigt med 1dl socker, vispa gulorna med resten av sockret blanda i smör och chokladen. Blanda alla torra ingredienser med ägg smör och chokladen och sist vänd ner äggvitan. Häll i smord bröad hjärtsilikonform eller i cupcakes formar. Grädda i 175-200 grader i ca 15-20 min. Dom ska vara lite kladdiga inuti. Lossa dom försiktigt och låt svalna. Chokladglasyr: 200gr smält choklad, 1dl kokt grädde och 0,5msk ljus sirap blandas och garneras på chokladhjärtanen. Man kan också ha 1msk valfri alkohol t ex Baileys.
Hallonhjärtan: 2 gelatinblad, 2 äggvitor, 2 äggulor,1dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 2-3 dl hallon, några droppar citron för att höja hallonsmaken. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa vitorna till fast skum blandat med 0,5 dl socker. Vispa gulorna med resten av sockret. Mixa hallonen. Krama ur gelatinet och smält det i kastrull med 0,5 dl av grädden. Låt svalna. Rör ner i äggblandningen och hallonen. Vispa resten av grädden fluffigt och blanda allt tillsammans. Häll i hjärtsilikonform och ställ i frys 3 timmar. Tryck sedan ut dom och låt tina en halvtimma innan servering. Man kan också fördela hallonkrämen i vackra glas och ställa i kyl 3 timmar.
Vaniljhjärtan var Gustav VI Adolfs favoritkaka hos flickorna Lundgren på Skäret. Första gången han smakade hjärtanen var 9:e juli 1945, en solförmörkelsedag. Alltid när han kom på besök därefter fick han en låda vaniljhjärtan med sig hem. Recept på Vaniljhjärtan: 6dl vetemjöl, 1dl strösocker, 1 ägg, 200gr smör, ca 50gr mandelmassa, 2tsk vaniljsocker.blanda allt till en jämn deg.
Vaniljkrämen: 1dl grädde, 1dl mjölk, 2äggulor, 1,5msk vetemjöl, 1,5msk vaniljsocker. Blanda allt utom vaniljsockret, låt det sjuda, rör om och när det börjar tjockna ta av från plattan. Blanda ner vaniljsockret när det svalnat.
Kavla ut degen och tryck ut hjärtlock ca 4mm tunna med hjälp av formarna. Fyll smorda formar med deg och sen en klick vaniljkräm och sist tryck noggrant på hjärtlocken. Grädda i 175grader ca 10-15min. Vänd formarna försiktigt och knacka så att kakan lossnar. Sikta med florsocker. Lycka till!
Denna underbara italienska efterrätt heter Tiramisu och betyder "lyft upp mig".
Du behöver: 2 äggulor, 1dl strösocker, 250gr mascarpone, 2dl vispgrädde, 1dl starkt kaffe, 2msk konjak.
Ca 100gr savoiardikex eller sockerkaksbitar, kakao.(vispa gulor, socker, vispa ner mascarponen och konjaken. Vispa grädden fluffig, blanda alltsamman.
Lägg i fin efterrättsskål (skålar) Doppa halva kexen i kaffekonjaken fyll på med krämen, sen pudrar man kakao över. Nästa lager, doppa kexen i kaffe, sen
Krämen och kakaon. Kex, kaffe, kräm och pudra med kakaon och dekorera med hjärtan. Vill man ha den riktigt fin spritsa översta lagret med mascarponegrädden.
Tiramisu i vackra glas.
Charlottas kärleksmums är enkel att göra och jättegod. Du behöver 2 ägg, 3dl strösocker, 1,5dl mjölk, 4,5dl vetemjöl, 2tsk bakpulver, 2tsk vaniljsocker, 2msk kakao, 150gr smält smör. Vispa äggen poröst tillsammans med socker, sedan smör och alla torra ingredienser och sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda 225 grader i ca 10-15min. Bred sedan kakan med glasyren när den fortfarande är varm.
Glasyr: 250gr florsocker, 100gr smör, 3msk kallt kaffe, 1msk kakao, 2tsk vaniljsocker, 1msk mjölk, kokos till ganering plus vita chokladhjärtan. Låt glasyren ha börjat att stelna lite innan du lägger på vita choklad hjärtan, skär sedan ut rutor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar