Tryffeltopp! Chokladtryffel (300g choklad, 1,5 dl grädde, baileys likör 2 - 3 msk. Eller byt ut mot valfri smak (whisky, rom, kaffe, kardemumma, vaniljsocker). Värm chokladen i micron ca 1 min, koka upp grädden. Häll grädden över chokladen blanda och rör jämnt, Häll i likören. Ställ i kyl för att stelna, forma sedan bollar. Ställ i frysen att stelna, smält choklad 200g vit, mörk el mjölkchoklad efter smak. Doppa tryffel bollarna i chokladen stick i en tandpetare och fäst dom på tryffeltoppen. Köp en konformad oasis (finns i blomsterhandel) klä den med glansigt papper stick in tryffelbollarna. Garnera med blommor och kanderat apelsinskal.
Chokladtryffel, pensla chokladformar med smält choklad. Ställ i kyl att stelna, fyll med chokladtryffel el. Mandelmassa och lite likör. Ställ att stelna pensla sedan med choklad.
Pepparkaksstad med Eiffeltorn.
Fransk julkaka (Bûche de Noël).
3 ägg, 3 dl strösocker,1,5 dl mjölk, 4,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 150 g mjukt smör. Rivet apelsinskal.
Vispa ägg och socker poröst blanda i smör vispa, och sedan resten av ingredienserna. Bred ut smeten i en långpanna på bakplåtspapper. Grädda i 200 - 225 grader i ca 10 - 15 min.
Smörkräm: 250 g florsocker, 5 msk smält smör, 2 - 3 tsk vaniljsocker( Baileys).
Bred smörkrämen över kakan, rulla sedan i hop med hjälp av bak plåtspappret. Låt rullen stå kallt ett tag.
Glasyr: 200 g smält choklad, 0,5 dl kokt grädde. Rör ihop och bred ut över kakan, dekorera!
Voila ! Bùche de Noël.
Snöbollar, 100 g mjukt smör, 3 dl havregryn, 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och en tsk citronjuice.
Blanda allt forma till bollar. Låt stelna i frys. Doppa i smält vit choklad och sedan i kokos.
Mjuk Julpepparkaka. 2 ägg, 3 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl fil el grädde, 100 g smält smör.
Blanda allt samman, häll i bröad form. Grädda i 175 grader i ca 45 min.
Dekorera med vanilla frosting: vispa 100 g philadelphiaost med 60 g mjukt smör, 5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker och till slut 1 msk citronjuice till en jämn smet. Bred över kakan och dekorera med granar av färgad mandelmassa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar