onsdag 3 december 2014

Soppa hela veckan


Frikadellsoppa: frikadeller (lammfärs, riven lök, ägg, ströbröd, grädde, salt, peppar, vitlök) forma till bollar. Soppa (500g morötter, lök, tomater, paprika,  peppar, salt, 1,5L vatten,). Efter 30min kokning mixas allt tillsammans med lite tomatpuré, vitlök, sambal och timjan 1msk grönsaksfond. Lägg i frikadellerna, låt koka ett par minuter, klipp färsk persilja på, servera.


Broccolisoppa: Koka 500g broccoli i 1L vatten i 20min. Mixa soppan slät med 1 msk grönsaksfond och 1 tsk sambal. För en mer krämig soppa tillsätt 2 msk grädde. Servera med lite pasta och persilja.


Thaisoppa: Hacka en purjolök, 3 paprikor. Koka i 1,5L vatten i 20min. Mixa soppan slät tillsammans med riven ingefära, vitlök, 2 msk lime, en röd hackad chili, 1,5 dL crème fraiche, 1 msk grönsaksfond. Servera med nudlar och lite persilja.


Palsternackssoppa: 500g hackad palsternacka, 2 delade potatisar, en gul lök kokas i 1,5L vatten i 25min. Mixa sedan2 vitlöksklyftor, 1 msk grönsaksfond, salt, peppar, och tillsätt 0,5dl grädde plus lite av det kokade spadet. Serveras med knaperstekt bacon och persilja.


Fisksoppa: Koka 500g hackade morötter, 2 potatisar, 2 lökar, 3 stora tomater i 2 L vatten i 30min. Mixa tillsammans med 5 klyftor vitlök, timjan, 1 tsk sambal, 1,5 msk tomatpuré, 1 msk grönsaksfond, 1 msk apelsinsaft. Häll tillbaks allt i kastrullen tillsammans med 4 dL vitt vin och 2 dL grädde. Peppar och salt efter smak. Lägg i fisken (torskrygg, lax). Persilja på toppen. Servera.


Ugnsgratinerad fransk löksoppa: 5 - 7 hackade lökar stekes i olja och smör. Koka sedan löken i 1,5L vatten, lagerblad, 5 vitlökar, timjan, 1 tsk honung, 1 dl vitt vin och1 msk grönsaksfond i 25min. Tillsätt salt peppar efter smak,ett par droppar soja och 1 msk maizenamjöl. Häll i ugnsfasta formar. 2 vita formbröd med Gruyereost skäres i små bitar på soppan. Gratineras i 250grader i c:a 10min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar