söndag 31 maj 2015

Morsdag Meny

Mors dag idag. Har blivit uppvaktad med sång, frukostbricka och fantastiska teckningar. Ibland blir man bortbjuden och ibland fixar man själv.
Tre ganska vanliga rätter men ack så goda.


Förrätt: räkröra på smörstekt toast, sallad, löjrom. Skala räkorna, riv lök, blanda med lite creme fraiche,
Citron, löjrom och philadelphiaost. 



Huvudrätt: Oxfilé med baconlindad sparris, pommes chateaux hemmagjord bearnaise och grönpepparsås. Stek filén på båda sidor i olja och smör krydda med pepparmix och salt. Sedan 200 grader i ugnen i ca 30 min för en normalstor filé innertemperatur 62 grader (rosa).grönpepparsås: mortla torr grönpeppar, häll det i 4dl grädde i en kastrull, häll i lite kalvfond, soya koka 5-10min.
Bean: hacka lök och häll några msk vinäger och vatten i en kastrull koka upp och sila över i en ny kastrull, häll i två äggulor vispa på svag värme. Vispa tills det tjocknar och dropphäll 200gram smält smör. Vispa hela tiden på svag värme medan smöret sakta hälls i. Hacka sedan dragon och persilja och blanda ner plus lite cayennepeppar och salt. Tips om såsen skär sig ta i lite ljummet vatten. Viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.


Dessert: Mangopannacotta: lägg 3 gelantinark i kallt vatten. Värm 0,5 liter grädde tillsammans med en vaniljstång och 3-4 dl mangopuré, 0,75 dl strösocker. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna lägg tillbaka dom i kastrullen tillsammans med dom urkramade gelantinbladen så dom smälter. Häll upp i fina glas ställ i kyl 3 timmar. Garnera med mango hjärtan lite bondkakscrunch och citronmeliss.

Orkar du mer dessert? Kanske Vitchokladkladdkaka med blåbär, hallonkräm och marängsprits( seg spritsad maräng med lite socker bränns lätt med blåslampa )
Smält 150gram smör och 200gram vit choklad på låg värme i en kastrull eller i micron. Vispa 2ägg,1dl socker, 2tsk vaniljsocker, 1,5 dl vetemjöl, 0,5dl kokosflingor, 1msk citronsaft. Tillsätt den avsvalnade smör och chokladblandningen. Smörj en form med kokosflingor. Häll i smeten och grädda i 150grader ca 35 minuter. Servera garnera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar