måndag 19 januari 2015

Semlor


Redan på 1500-talet började man göra och äta semlor i Sverige, på slutet av 1800-talet fick den sin nuvarande komposition. Den slog igenom stort på 1930-talet.

Semlor ( 50gr jäst, 5dl mjölk, 200gr smör, 0,5tsk salt, 2tsk kardemumma, 2dl strösocker, 1 ägg, ca 15-16dl vetemjöl.) Topping  200gr mandelmassa, ca 8dl vispgrädde och florsocker.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smält smöret, häll i mjölken, ägget och känn så att det är fingervarmt. Smula ner jästen, vispa runt och häll ner i mjölblandningen. Knåda ihop en fin deg. Låt jäsa ca 15 min med bakduk över. Knåda sedan och forma små bullar på bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 45 min. Pensla med ägg, grädda i 250 grader ca 8-10 min.  Låt svalna.

Blanda mandelmassan med lite av den uppvispade grädden. Skär fina lock, fyll med mandelmassa sedan spritsa grädden. Lock på och pudra med florsocker. Voilà Semlor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar